AT.EXT

AT.EXT czyli Atom extended – tak nazywa się trasa koncertowa kwartetu smyczkowego Atom wspólnie z saksofonistą Cezariuszem Gadzina w Chinach oraz Korei Płd.

Pomiędzy koncertami w krajach bałtyckich na Stockholm Jazz Festival i International Woodwind Festival na Litwie- Atom String Quartet z Gadziną wyruszają w egzotyczne tournée. Artyści wystąpią w prestiżowych salach koncertowych tych krajów prezentując m.in. muzykę z ich wspólnego albumu The Fifth Element, który został bardzo entuzjastycznie przyjęty przez międzynarodową krytykę (m.in. tytuł Płyty Roku w holenderskim magazynie Jazzism). Metaforyczna podróż poprzez pejzaże muzyczne, która jest koncepcją artystyczną płyty spełni się tym razem realnie. Muzyka, z którą wystąpią artyści zapewne zyska wielu fanów wśród azjatyckiej publiczności. Prezentuje te wartości, które publiczność z Dalekiego Wschodu bardzo ceni- wrażliwość na koloryt dźwięku, wysublimowaną melodykę…

Koncerty AT.EXT:

• 9 październik National Centre for Performing Arts – Pekin, Chiny
  • 11 październik LOFAS Concert Hall – Szanghaj, Chiny
  • 13 październik Stone Jazz – Seul, Korea Płd.

Line up projektu:

• Cezariusz Gadzina – saksofony
  • Mateusz Smoczyński – skrzypce
  • Dawid Lubowicz – skrzypce
  • Michał Zaborski – altówka
  • Krzysztof Lenczowski – wiolonczela

Atom String Quartet jako świetny kwartet smyczkowy grający jazz jest formacją unikalną na skalę międzynarodową. Zespól fantastycznie podsumował czołowy polski krytyk muzyczny Jan “Ptaszyn” Wróblewski – czterech najsympatyczniejszych rzępajłów z siłą rażenia adekwatną do nazwy zespołu. Właśnie ta siła rażenia oraz najwyższej próby rezultat artystyczny płyty The Fifth Element zaowocowały zaproszeniami grupy do prestiżowych sal w Chinach i Korei Płd. Zespół od początku swojej działalności otrzymał wiele nagród i wyróżnień. Jego wciąż rosnącą pozycje na polskiej scenie udowadniają Fryderyki, które zespól zdobywa regularnie od paru lat.

„Piąty element” repertuaru AT.EXE to Cezariusz Gadzina- czołowy saksofonista europejski, zdobywca wielu międzynarodowych nagród, dynamiczny twórca wielu projektów muzycznych – między innymi The European Saxophone Ensemble, który nosi zaszczytny tytuł Ambasadora Kultury Unii Europejskiej. Cezariusz Gadzina występował na wielu festiwalach muzycznych na 5 kontynentach. Jest saksofonistą wszechstronnym (również klasycznym), a jego gra była inspiracją dla wielu kompozytorów, którzy napisali wiele utworów specjalnie zadedykowanych Cezariuszowi Gadzinie. Nagrywał dla wielu rozgłośni radiowych, stacji telewizyjnych oraz kompanii płytowych (m.in. w 2017 jego płytę wydala wytwórnia Universal)

Misją Fundacji TAK Temat Aktualny Kultura- organizatora AT.EXT- jest szukanie wspólnej platformy do kreacji i promocji różnych gatunków muzyki niekomercyjnej: współczesnej, jazzowej, improwizowanej, folkowej, klasycznej… Fundacja wspiera bezpośrednio produkcje artystyczne, wydaje płyty, stymuluje rozwój młodych artystów, organizuje konkursy.

Seria koncertów AT.EXT jest dofinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej.