...

Baltic Breeze

Baltic Breeze – pod tym hasłem Atom String Quartet wspólnie z saksofonistą Cezariuszem Gadzina oraz renomowanymi muzykami lokalnymi wystąpią na prestiżowych festiwalach jazzowych w Danii, Niemczech, Litwie, Szwecji i Finlandii.  Muzycy zaprezentują m.in. muzykę z ich wspólnego albumu The Fifth Element, który został bardzo entuzjastycznie przyjęty przez międzynarodową krytykę (m.in. tytuł Płyty Roku 2016, w holenderskim magazynie Jazzism). Trasa koncertowa Baltic Breeze jest dofinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej.

Oryginalny skład instrumentalny, homogeniczność szesnastu strun kwartetu i niepowtarzalny tembr saksofonisty Cezariusza Gadziny nadają repertuarowi płyty unikalny klimat, który zdobył jej tak wysokie uznanie krytyki. Dzięki świetnie zbudowanej dramaturgii oraz urzekającym pejzażom dźwiękowym, często inspirowanych muzyką folkową, repertuar z albumu zabiera słuchaczy w podróż, która wciąga aż do ostatnich akordów. Pikanterii dodaje muzyce odrobina eksperymentu. Do tej przygody artystycznej Baltic Breeze, Gadzina i muzycy z Atoma zapraszają renomowanych jazzmanów z krajów, gdzie odbędą się koncerty. W ten sposób Baltic Breeze promuje cenne elementy polskiej sceny jazzowej, pogłębiając jednocześnie międzynarodowe kontakty kulturalne.  Pierwszy koncert projektu 13.07.2018 o godzinie 20.00, odbędzie się podczas Copenhagen Jazz Festival przy współpracy z duńskim stowarzyszeniem muzyków SWAN w Sankt Augustinus Church, Sankt Kjelds Gade 3, 2100 København Ø, Danmark

Trasa koncertowa „Baltic Breeze” obejmuje:

• 13.07.2018 Copenhagen Jazz Festival  – Dania
  • 21.09.2018 Jazz in Oberhausen – Niemcy
  • 07.10.2018 Medynes Festival – Litwa
  • 19.10.2018 Stockholm Jazz Festival – Szwecja
  • 01.12.2018 Free Fall Nights Helsinki – Finlandia

Trzon projektu stanowią:

• Cezariusz Gadzina – saksofony
  • Mateusz Smoczyński – skrzypce
  • Dawid Lubowicz – skrzypce
  • Michał Zaborski – altówka
  • Krzysztof Lenczowski – wiolonczela

Atom String Quartet  jako świetny kwartet smyczkowy grający jazz, jest formacją unikalną na skalę międzynarodową. Zespół fantastycznie podsumował Jan „Ptaszyn” Wróblewski –  Czterech najsympatyczniejszych rzępajłów z siłą rażenia adekwatną do nazwy zespołu. Właśnie ta siła rażenia oraz najwyższej próby rezultat artystyczny płyty The Fifth Element zaowocowały zaproszeniami  grupy na prestiżowe festiwale basenu Morza Bałtyckiego. Atom String Quartet od początku swojej działalności otrzymał wiele nagród i wyróżnień.  Jego wciąż rosnącą pozycje na polskiej scenie udowadniają liczne Fryderyki, które zespół zdobywa regularnie.

„Piaty element” repertuaru Baltic Breeze to Cezariusz Gadzina –  zdobywcą wielu międzynarodowych nagród, dynamiczny twórca wielu projektów muzycznych – między innymi The European Saxophone Ensemble, który nosi zaszczytny tytuł Ambasadora Kultury Unii Europejskiej. Cezariusz Gadzina występował na wielu festiwalach muzycznych na 5 kontynentach. Jest saksofonistą wszechstronnym (również klasycznym), jego gra była inspiracją dla kompozytorów, którzy skomponowali wiele utworów specjalnie jemu zadedykowanych. Nagrywał dla wielu rozgłośni radiowych, stacji telewizyjnych oraz kompanii płytowych (m.in. w 2017 jego płytę MOSTY wydała wytwórnia UNIVERSAL MUSIC)

Więcej informacji: Facebook / Baltic Breeze

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.