...

MOSTY

MOSTY łączą wiele brzegów stylistycznych: jazz nowoczesny z muzyką tradycyjną, słowiańską kantylenę z  afrykańską rytmiką, jazzową swobodę z partiami zapisanymi przez kompozytora eksplorującymi harmoniczne i kolorystyczne możliwości tkwiące  w bogatym składzie zespołu. Muzycy zapraszają nas w podróż przez bardzo zmienne  krajobrazy, które niekiedy zaskakują a niekiedy zdają się przywoływać w naszej pamięci znajome miejsca. MOSTY przedstawiają świat bardzo bliski, świat, który czekał tylko na swoje odkrycie. Uniwersalność muzyki podkreślają tytuły kompozycji, które w różnych językach oznaczają „MOST”: HID – język węgierski, DARAJA – język swahili, JAMBATAN – język malezyjski, DILDEY – język amharski, BRUGGE – język flamandzki, ZUBIA – język baskijski, TULAY – język filipiński, POD – język rumuński.

Projekt MOSTY powstał na zamówienie jednego z najprężniejszych festiwali jazzowych   w Belgii – Jazz Brugge, gdzie Cezariusz Gadzina otrzymał tzw.”carte blanche” do zaprezentowania swojej wizji artystycznej. Koncert premierowy odbył się w międzynarodowej obsadzie. Wydarzenie to było bardzo znamienne dla projektu, ponieważ „brugge” w języku flamandzkim oznacza „most”. MOSTY zostały również zaprezentowane dla kilkutysięcznej publiczności podczas Festiwalu Brosella w Brukseli jak również w na specjalnym koncercie w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu oraz na festiwalach jazzowych Sopot Molo Jazz Festival i PRO Jazz w Kołobrzegu.

Muzycznym przeslaniem projektu jest łączenie styli muzycznych (stąd nazwa MOSTY) w nowych kompozycjach tworzonych przez lidera, specjalnie do tego projektu. Płyta CD MOSTY ukazała się w drugiej połowie 2017 roku nakładem wydawnictwa Universal Music Polska

Line up :
Cezariusz Gadzina – saksofon sopranowy i altowy, leader
Robert Majewski – trąbka
Maciej Sikała – saksofon tenorowy
Grzegorz Nagórski – puzon
Cezary Paciorek – akordeon
Paweł Pańta – kontrabas
Piotr Iwicki – instrumenty perkusyjne
Cezary Konrad – perkusja

Płyta MOSTY została dofinansowan przez Fundusz Popierania Twórczości przy Stowarzyszeniu Autorów ZAiKS

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.