...

Zamówienia Kompozytorskie

Kompozytor Maciej Małecki często współpracował już z Cezariuszem Gadziną dedukując mu swoje utwory. W 2021 w ramach programu Zamówienia Kompozytorskie z inicjatywy naszej fundacji powstała Rapsodia na saksofon altowy i fortepian dla Cezariusza Gadziny oraz Anny Ciborowskiej, czyli Exprezz Duo. Premiera Rapsodii odbyła się w siedzibie Polskiego Wydawnictwa Muzycznego w Warszawie, 20.09.2021 o godzinie 17.00 w ramach koncertu towarzyszącego festiwalowi Warszawska Jesień współorganizowanego przez Związek Kompozytorów Polskich. Rapsodia jest brawurowym utworem dającym artystom pole do pokazania wirtuozowskich elementów wykonawczych. Takich utworów niewiele jest we współczesnej literaturze polskiej na saksofon. Poza wirtuozerią Rapsodia, jak często bywa w kompozycjach Macieja Małeckiego, czaruje słuchacza bardzo bogatą harmonią. Na tym samym koncercie Exprezz Duo wykona również inne utwory współczesnych kompozytorów polskich. Więcej szczegółów:

Wydarzenia związane z wykonaniami utworu można śledzić na bieżąco na stronie FB Exprezz Duo.

Prawykonanie Rapsodii, dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 o grach hazardowych, w ramach programu „Zamówienia Kompozytorskie”, realizowanego przez Narodowy Instytut Muzyki i Tańca.

Quasi alla tango to nowa kompozycja Sławomira Kaczorowskiego, która powstała w 2018 roku na zamówienie Exprezz Duo – Cezariusz Gadzina-saksofon altowy, Anna Ciborowska- fortepian, w ramach programu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Zamówienia Kompozytorskie, realizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca. Quasi alla Tango, nie rezygnując ze współczesnego języka kompozytorskiego, ukazuje specyficzne elementy tanga- zwroty zarówno harmoniczne, jak i melodyczne. Narracja muzyczna utworu posiada jednak charakter autonomiczny, niezależny od elementów tanecznych. Jej współczesnego ducha podkreślają również niekonwencjonalne metody wydobycia dźwięku w partiach obu instrumentów. Quasi alla tango świetnie wpisuje się w stylistykę artystyczną Exprezz Duo, które chętnie sięga po repertuar z pogranicza gatunków i jednocześnie szuka podczas swoich koncertów intensywnego dialogu z publicznością.

Prawykonanie Quasi alla tango odbyło się w Łodzi, 03.12.2018 roku w ramach sesji Musica Moderna. Utwór został również przedstawiany publiczności belgijskiej w ramach serii koncertów „MP21” organizowanych przez belgijskie Stowarzyszenie Muziek Forum 16.12.2018 w Atelier Marcel Hastir w Brukseli.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.