Zamówienia Kompozytorskie

Quasi alla tango to nowa kompozycja Sławomira Kaczorowskiego, która powstała w 2018 roku na zamówienie Exprezz Duo – Cezariusz Gadzina-saksofon altowy, Anna Ciborowska- fortepian, w ramach programu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Zamówienia Kompozytorskie, realizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca. Quasi alla Tango, nie rezygnując ze współczesnego języka kompozytorskiego, ukazuje specyficzne elementy tanga- zwroty zarówno harmoniczne, jak i melodyczne. Narracja muzyczna utworu posiada jednak charakter autonomiczny, niezależny od elementów tanecznych. Jej współczesnego ducha podkreślają również niekonwencjonalne metody wydobycia dźwięku w partiach obu instrumentów. Quasi alla tango świetnie wpisuje się w stylistykę artystyczną Exprezz Duo, które chętnie sięga po repertuar z pogranicza gatunków i jednocześnie szuka podczas swoich koncertów intensywnego dialogu z publicznością.

Prawykonanie Quasi alla tango odbędzie się w Łodzi, 03.12.2018 roku w ramach sesji Musica Moderna. Utwór zostanie również przedstawiany publiczności belgijskiej w ramach serii koncertów „MP21” organizowanych przez belgijskie Stowarzyszenie Muziek Forum 16.12.2018 w Atelier Marcel Hastir w Brukseli.

Wydarzenia związane z wykonaniami utworu można śledzić na bieżąco na stronie FB Exprezz Duo.